Peetje

Peetje

Peetje heet eigenlijk Gerda Havertong. Peetje is geboren in Paramaribo. Paramaribo ligt in Suriname. Dat is een land hier heel ver vandaan. Zelfs wel twee keer zo ver als Algarije waar Hakim vandaan komt. In Suriname spreken ze ook Nederlands. Dat komt omdat Suriname een beetje bij Nederland hoort, omdat daar vroeger Nederlanders de baas waren. Je kunt goed zien dat Peetje uit Suriname komt door de manier hoe ze praat en de kleren die ze draagt.

————————————————-

Twee decennia

Actrice Gerda Havertong met Ieniemienie in Sesamstraat. Het populaire kinderprogramma Sesamstraat bestaat deze week 30 jaar. De Surinaamse actrice Gerda Havertong “woont” al twee decennia in de vrolijke straat met zijn kleurrijke bewoners. Als het aan haar ligt verhuist ze nog lang niet.

Havertong studeerde voor zij het televisievak inging pedagogiek met als hoofdvak onderwijskunde. Met haar rol in Sesamstraat is ze dicht bij haar educatieve wortels gebleven. Ze heeft altijd zichzelf kunnen zijn in het programma. Maar er kwam een moment waarop ze meer wilde dan dat: “Eigenlijk speelt iedereen in Sesamstraat zichzelf en ik vond het een beetje saai om mezelf te spelen, dus heb ik toen bedacht dat ik wat anders wilde. Als je een ander figuur mag spelen dan ben je heel blij dat je die kans krijgt want dan kun je echt uitpakken en iets heel anders doen.” Dat werd Peetje.

Peetje is de strenge maar goedlachse Surinaamse tante in wiens huid de actrice tegenwoordig kruipt: “Ik krijg de gelegenheid om met Peetje ook eens iets anders aan de orde te stellen. Wij Surinamers zijn wat strikter in de opvoeding. Ik ben in ieder geval opgegroeid met een pedagogisch tikje en ik heb er helemaal niks aan over gehouden. Geen enkele rancune. Ik vind niet dat kinderen geslagen moeten worden. Maar ik ben er wel voorstander een lijn te trekken die kinderen zelf ook hard nodig hebben.”

Havertong denkt dat Sesamstraat een afspiegeling is van de maatschappij. Ze vindt dat ze met haar rol een brug slaat tussen de verschillende culturen: “Ik kwam op een school en toen vertelde de onderwijzeres mij dat het zo ontzettend fijn was dat ik in Sesamstraat speelde omdat het de gelegenheid gaf aan mensen om een gesprek aan te knopen met hun zwarte buurvrouw. Dan konden ze zeggen goh wat lijkt u op Gerda Havertong uit Sesamstraat. Dat geeft voor mij aan dat mijn aanwezigheid in Sesamstraat er wel degelijk toe leidt dat mensen contact met elkaar leggen.”
Sesamstraat zal zijn aantrekkingskracht op de komende generaties kinderen waarschijnlijk niet verliezen. Gerda Havertong hoopt er zeker nóg 30 jaar bij te zijn en te helpen bij het stimuleren en opvoeden van kinderen en ouders.

bron www.rnw.nl

Advertenties

Over gerdahavertong

Gerda Havertong, actrice en zangeres, is bij het grote publiek bekend van haar rol in Sesamstraat. Met haar rol in Sesamstraat is ze dicht bij haar educatieve wortels gebleven. Ze is afgestudeerd pedagoge met als hoofdvak onderwijskunde. Na een actieve periode in het onderwijs in Suriname en Nederland, koos zij echter voor de wereld van kunst en cultuur. Door haar veelzijdigheid bestrijkt zij verscheidene disciplines. Havertong houdt zich onder andere bezig met korte eenakters, poëzie en vertellingen voor kinderen, en voordracht van gedichten uit derdewereldliteratuur in combinatie met muziek. Ze zingt liederen in het Sranan-Tongo, Nederlands en Engels. Ze is een veelgevraagd gast in verscheidene tv-programma’s. Gerda Havertong; Ik voel me verwant met kinderen en senioren burgers en mensen die een moeilijke periode in hun leven meemaken. Ik wil graag helpen waar nodig. De bijzondere inzet van vrijwilligers inspireert mij als ambassadeur om mij nog meer in te zetten voor het goede doel.” Gerda Havertong is ambassadeur van SOS Kinderdorpen; World Granny en Goodwill Media. Eind 1999 is op initiatief van Gerda Havertong Stichting Wiesje opgericht. De doelstelling van deze in Nederland gevestigde stichting is het verbeteren van zorg voor dementerenden in Suriname door middel van het opzetten en beheren van een zorg- en kenniscentrum voor dementie patiënten in Suriname.
Dit bericht werd geplaatst in Sesamstraat en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s